ROOD LICHT – VEELGESTELDE VRAGEN

Dank voor je interesse in het rode licht. Misschien dat je er een praktische vraag over hebt.

Veel vragen hebben we hieronder al beantwoord. Hopelijk staat jouw antwoord er ook bij. 

Als dat niet zo is, aarzel dan niet om je vraag via onderstaand contactformulier te stellen. Dan ontvang je snel een antwoord en ook verder denken we graag met je mee.

Kan ik mijn kleding aan houden?

De panelen zijn erop ontworpen dat je zonder kleding het licht op je laat schijnen.

Het doel van het licht is dat je lichaam ermee in aanraking komt. Kleding zou dat grotendeels voorkomen. Ontkleed daarom de lichaamsdelen die je wil laten beschijnen en laat het licht je verwarmen.

Hoe bevestig ik het paneel?

Het paneel is eenvoudig te bevestigen.

Maak het paneel vast aan de muur, hang het aan een katrol, plaats het in een standaard of bevestig het aan een van de Sunsbest-standaarden.

Bij het paneel ontvang je alle materialen die je nodig hebt.

In de meeste gevallen zijn dat metalen kabeltjes die je eenvoudigweg aan het paneel vastdraait. Vervolgens bevestig je daaraan het meegeleverde katrol.

Tip
Bepaal van tevoren waar je het paneel wil neerzetten of ophangen. Dan kun je het paneel bij ontvangst direct ingebruiknemen. Bevestig ook alvast een haak in de muur of aan het plafond zodat je daaraan het katrol kan ophangen.

De twee grootste panelen, de Sunsbest 3000 en de Sunsbest 6000, worden geleverd met een metalen wandbevestigingssysteem, plus de bijbehorende schroeven, pluggen en stops. De bevestiging maak je aan de muur vast, waarna je het paneel eraan hangt.

Tip
Knip of vouw een stuk papier in de afmetingen van het paneel. Dat kan helpen om je een voorstelling te geven van wat je gaat ontvangen.

De afmetingen vind je op de pagina’s van de afzonderlijke panelen in de rubriek Extra informatie. Dus klik op een van de panelen, scroll naar beneden, zie naast Beschrijving de rubriek Extra informatie.

Is het mogelijk het paneel mobiel te maken?

Ja, de panelen zijn te bevestigen op mobiele Sunsbest-standaarden.

De panelen, van groot tot klein, zijn horizontaal en verticaal te bevestigen aan standaarden die verrijdbaar en verstelbaar zijn.

Op deze manier kun je voor, naast en onder het paneel plaatsnemen.

Er zijn twee verschillende standaarden. De ene is wit en heeft meerdere standen, waaronder een die maakt dat je onder het paneel kunt liggen. De andere standaard is zwart en heeft alleen een verticale stand.

Beide panelen zijn verstelbaar en verrijdbaar.

Ik kan niet lang staan, kan ik ook onder het paneel liggen?

Ja, je kunt ook onder het paneel liggen. Maak daarvoor gebruik van de witte Sunsbest-standaard.

Met de witte standaard uit de Sunsbest-serie kan je het paneel in meerdere standen zetten.

Een van de standen laat het paneel naar beneden schijnen.

Zet hem bij je bed of behandeltafel en laat jezelf of je cliënt liggend beschijnen.

Er is ook een vloerstandaard beschikbaar voor de Sunsbest 1000 en de Sunsbest 1500. Hiermee kun je zittend van het licht genieten.

Is het slecht voor je ogen als je in het licht kijkt?

Het licht uit de panelen is heilzaam voor de ogen. Net als bij het licht van de zon is ook dit licht goed voor de mens, inclusief zijn ogen.

Net als bij de zon is het verstandig niet direct in het licht te kijken.

Doe je ogen dicht en ervaar het licht. Net als bij de zon merk je hoe het licht via de gesloten oogleden je ogen bereikt.

Op bijna alle mogelijke manieren is het mogelijk om naar het licht te kijken. Sta je ervoor en kijk je schuin naar beneden, dan is dat bijvoorbeeld geen enkel probleem.

Ook een keer in het licht kijken is net als bij de zon geen probleem, maar het is niet de bedoeling.

Tip: begin je sessie met je rug naar het licht en laat je ogen op die manier wennen aan de overdadige hoeveelheid licht. Draai je vervolgens met gesloten ogen om en ervaar het licht aan de andere kant van je lichaam en ook via je gesloten ogen.

Is er een goedkopere versie van het licht?

De weg naar de beste rood-lichttherapie zit vol valkuilen.

Als je niet oppast, eindig je met een goedkoop paneel dat erg goed oogt, maar niets doet voor je gezondheid.

Journalist Daan de Wit dook in de wereld van het rode licht en beschreef de valkuilen in dit blog.

Hij ontdekte dat rood licht wordt aangeboden zonder krachtige LEDs, wijde lenzen, met slechts twee frequenties, in panelen van kwetsbaar plastic.

De onschuldige consument ziet rood licht, alleen ervaart zijn lichaam geen enkel voordeel.

In zijn blog beschrijft De Wit zijn zoektocht die leidde tot de ontwikkeling van Sunsbest.nl met de best mogelijke rood-lichttherapie.

Schiet mijn stroomrekening straks niet de lucht in?

Nee, want panelen verbruiken weinig stroom.

Voorbeeld (2022)
Bij een dagelijks gebruik van 10 minuten van de Sunsbest 1500 stijgt je maandelijkse rekening met 60 cent, inclusief BTW.

Ondanks dat de panelen van Sunsbest veel LEDs bevatten en de output hoog is, verbruiken zij weinig stroom.

Neem bijvoorbeeld de Sunsbest 300, die een flinke output heeft, maar toch slechts 100 Watt vraagt. Gebruik je die iedere dag 10 minuten x 30 dagen, dan ben je daaraan inclusief BTW zo’n 15 cent per maand kwijt, met de prijzen van begin 2024. 

Wat is de rekensom met het grootste paneel uit de Sunsbest-serie, de 6000 die 2000 Watt vraagt? Met een dagelijks lichtbad van 10 minuten kost je dat maandelijks zo’n drie euro, inclusief BTW. 

Het grootste Sunsbest-paneel verbruikt nog minder energie dan de gemiddelde wasmachine, die per wasbeurt ook nog eens veel langer aanstaat.

Welk formaat paneel is de beste keus?

Het antwoord op die vraag begint erbij dat ieder paneel hetzelfde licht bevat.

Vervolgens zul je begrijpen dat formaat dus gaat over tijd: met een groter paneel heb je minder tijd nodig je lichaam te beschijnen.

Anders gezegd: met een groter paneel belicht je in dezelfde tijd meer lichaamsoppervlak dan met een klein paneel.

Voorbeeld: met een groter paneel behandel je tegelijk die huidbeschadiging bij je kuit als de pijn in je nek. Met een kleiner paneel kost dit meer tijd en moeite.
 
De Sunsbest 500, de Sunsbest 1000 en de Sunsbest 1500 worden geleverd met een katrol waardoor de panelen omhoog en omlaag zijn te bewegen. Op die manier kun je stap voor stap alle lichaamsdelen beschijnen.
Een groter paneel, zoals de Sunsbest 3000 en de Sunsbest 6000, hoef je niet te bewegen. Daar sta je voor (of je ligt er onder) en na 10 minuten draai je je om.
 
Een groter paneel betekent dus dat je in minder tijd meer doet. Tegelijk is het zo dat een klein licht beter is dan geen licht.
Het lijkt alsof niet alle lampjes branden

Soms lijkt het alsof niet alle lampjes even hard branden. Vooral op een foto van het licht kun je die indruk krijgen.

Dat dit zo lijkt, komt omdat net als het menselijk oog een lens van een fototoestel nauwelijks in staat is bijna-infrarood licht te registreren.

Intussen branden de bijna-infrarode LEDs net zo intens als de rode, goed zichtbare lampjes. En ervaart ook je lichaam beide soorten licht even sterk.

Kortom, ook al lijkt het soms niet zo, beide soorten licht zijn even sterk en werken in gelijke mate aan je gezondheid.

Is dit het zelfde licht als van de infrarood-sauna of de warme, rode Philipslampen?

In het lichtspectrum is er sprake van rood licht, nabij infrarood licht en ver infrarood licht.

Ver infrarood licht – zoals ook de bekende rode Philips-lampen – wordt gebruikt in sauna’s en de werkzaamheid ervan is gelegen in de diepdoordringende warmte.

Het rode licht in de panelen van Sunsbest bestaat uit twee soorten licht: rood en nabij infrarood licht, ook wel bijna infrarood licht genoemd.

De werkzaamheid van het licht van Sunsbest is anders dan dat van de infrarood-lampen.

Sunsbest werkt op twee manieren: door het opladen van de energiecentrales van de cellen, de mitochondriën, en door de aanmaak van melatonine in de cellen.

Op de website van Sunsbest lees je alles over de wetenschap achter de krachtige werkzaamheid van het licht en ook in deze blogs wordt daarover gesproken.

Zorgt het rode licht ook voor meer vitamine D3?

Je lichaam in staat om vitamine D3 aan te maken op basis van onderandere zonlicht.

De zonfrequenties die zorgen voor meer D3 zorgen tegelijk ook voor huidveroudering.

Rood-lichttherapie van Sunsbest verjongt de huid, in plaats van dat die veroudert.

Dat is het gevolg van de keuze voor heel specifieke lichtfrequenties.

Een gevolg daar weer van is dat rood-lichttherapie niet zorgt voor een toename van je vitamine D3-gehalte.

Het is misschien even een teleurstelling, maar voor voldoende D3 zul je dus nog steeds gezond moeten eten en leven en mogelijk misschien hier en daar eens kiezen voor een D3-supplement.

Meer over vitamine D3 in het gratis e-boek De supervitamines.

Wat doet het licht voor de ogen, helpt het bij spierherstel, wondgenezing?

Uit steeds meer onderzoek blijkt hoe goed het rode licht is voor het lichaam. Ook voor de ogen?

Veel lichtinformatie komt binnen via de ogen, is in deze clip ook onderwerp van gesprek. Geniet met licht gesloten ogen van het licht en merk hoe het via de oogleden tot je doordringt.

Met rood-lichttherapie laad je de energiecentrales van de cellen op waardoor die beter hun werk kunnen doen. Je hoort er meer over in de clips op Sunsbest.nl.

Cellen hebben energie nodig. Met voldoende energie kunnen ze optimaal hun werk doen. Dat is zelfs te merken bij dieren, die toch het placeboeffect niet kennen: de wonden van honden genezen sneller in het licht. Sporters gebruik het licht voorafgaand aan hun workout en erna, voor spierherstel – zie ook de clip bij dit blog.

Wat is de ideale afstand bij het licht?

Hoe dichter je bij het paneel staat, hoe meer effect je van het licht kunt verwachten. Als je verder van het paneel af staat, vermindert de kracht van de stralen, en, dat is een voordeel, vergroot je tegelijk het oppervlak.

Over het algemeen is het advies om binnen een afstand van zo’n 15 centimeter te gaan staan of liggen. De afstand vergroten kan ook, alleen is het licht dan minder sterk en zul je meer tijd nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.

En dan is er de kwestie van de electromagnetische straling -EMF. Gelukkig is zelfs van dichtbij, op 15 centimeter afstand, de EMF van de Sunsbest-panelen nihil. Je kunt dus zonder zorgen plaatsnemen voor het paneel.

Hoe lang kan ik het beste voor het licht staan?

Met al zo’n 10 minuten per dag heb je al een positief effect.

Het rode licht met het beste van de zon doet erg denken aan de zonsopkomst en zonsondergang. Veel gebruikers laten zich tweemaal per dag beschijnen: bij het opstaan en voor het slapengaan.

De zon is vaak krachtiger dan een paneel. Hoe is je zon-consumptie? Iedereen is weer anders, wat past goed bij jou?

Net als bij de zon is het verstandig rood-lichttherapie voorzichtig op te bouwen naar een hoeveelheid en frequentie die goed bij je past.

Hoe weet ik hoe lang de sessie nog duurt?

Op het paneel kun je aangeven hoe lang je wil dat de sessie duurt. Sessies duren afhankelijk van het paneel maximaal 20 of 30 minuten.

Stel de tijd in, druk op OK en het licht gaat schijnen. Op het display is te zien hoe de timer de minuten aftelt.

Nadat de tijd die je instelde is verlopen, gaat het rode licht uit. 

De volgende keer staat de timer op de tijd van de vorige keer. Dat is handig, want vaak ontdekken mensen, na het paneel enige tijd te gebruiken, een ideale tijdsduur.

Overigens is de ingestelde tijdsduur altijd weer te veranderen. Dat gaat makkelijk, met de licht aan te raken tiptoetsen.

Heb ik een speciale stroomvoorziening nodig?

Je hebt geen speciale stroomvoorziening nodig. Een gewoon stopcontact is prima geschikt voor de panelen van Sunsbest.

Zelfs het grootste paneel, de Sunsbest 6000, met 1200 LEDs, gebruikt niet meer stroom dan de gemiddelde wasmachine.

Is er een website over de panelen van Sunsbest?

Ja, Sunsbest heeft een uitgebreide website: Sunsbest.nl Daar lees je alles over de achtergronden bij het rode licht. Ook kun je er clips zien en beluisteren die ingaan op de wetenschap achter het licht.

En er zijn de blogs van Daan de Wit over rood en bijna infrarood licht. Lees de blogs.

Kan ik het paneel horizontaal als een soort zonnebank gebruiken?

Ja, het licht is prima liggend te ervaren.

Sunsbest biedt een standaard aan waarmee de panelen zo zijn in te stellen dat het licht naar beneden schijnt. Ideaal als je op bed of op de behandeltafel wil genieten van het licht.

Mogelijk ten overvloede: het rode en bijna infrarode licht is heel anders dan een zonnebank. Een zonnebank werkt met UV-licht, dat door Sunsbest juist wordt vermeden. Van een zonnebank kleurt je huid bruin, waardoor die ook versneld veroudert. Het licht uit de panelen van Sunsbest kleurt de huid niet bruin en werkt juist huidverjongend, naast dat het tal van andere voordelen biedt.

Ontstaat er veel warmte achter of naast het paneel?

Nee, er ontstaat geen warmte achter of naast het paneel.

De warmte die het paneel creëert is zowel bescheiden als aangenaam en komt eruit aan de voorkant. Is dus gericht op degene die voor het paneel staat. Iemand die in het licht staat, ervaart een aangename warmte.

De stille ventilators van de Sunsbest-panelen zuigen aan de achterkant lucht aan die aan de voorkant eruit komt.

LED-lampjes vallen onder de noemer ‘koud licht’ en voelen met de hand ook altijd neutraal aan. Toch produceren ze klein een beetje warmte. Omdat de Sunsbest-panelen relatief veel LEDs bevatten, tellen al die beetjes warmte op tot een prettige warmte die gevoelsmatig wordt versterkt door het licht. Alsof je op een zonnige dag de deuren openklapt en de licht en de warmte ervaart.

Onderaan de streep is het zo dat de panelen koel blijven, er achter of naast of onder de panelen geen warmte wordt verzameld en dat de warmte die er is op degene wordt afgestuurd die voor het paneel staat. Die bescheiden warmte is onderdeel van de comfortabele ervaring die de panelen bieden. Te vergelijken met een warme douche, een douche van licht.

Zijn de panelen geschikt voor in de sauna of de douche?

Het rode licht is niet ontworpen op gebruik in de sauna of de douche.

De panelen zijn heel solide vormgegeven in ijzersterk metaal, geven een aangename warmte af, maar zijn bedoeld om buiten een sauna aan de muur te hangen of aan een standaard te bevestigen.

Een Sunsbestgebruiker, saunabezitter en brandveiligheidsexpert bij een verzekeringsorganisatie schrijft aan Sunsbest:

‘Onze infra-roodsauna is niet aan als wij de roodlichtlampen gebruiken. We gaan 1 á 2 keer per week in de sauna en dan doen we wel 2 x 10 minuten de UVB lampen aan in het begin, maar niet de roodlichtlampen.

De roodlichtlampen gebruiken we juist elke ochtend. Onze houten infra-roodsauna is (ook al staat deze dus niet aan) wel een fijne knusse ruimte, maar dit had voor het gebruik van de roodlicht-lampen ook elke andere ruimte kunnen zijn.

De omgevingstemperatuur van een infraroodsauna loopt overigens niet hoger op dan een graadje of 40, dus denk ik dat de combi met roodlicht opzich wel zou kunnen. Zoals je weet geeft infrarood object verwarming, dus het lichaam zelf wordt wel net zo warm als in een Finse sauna. Een korte-golfinfrarood sauna is nog gezonder, goedkoper, duurzamer en brandveiliger dan een hetelucht/kachel sauna😊!

Ik zou zeker niet aanraden om roodlichtlampen te gebruiken in een kachelsauna (hete lucht) als deze aan staat. Ik heb er geen verstand van, maar vraag mij af of de roodlichtlampen voldoende warmte kunnen kwijtraken als de omgevingswarmte ook al bloedheet is. 

Mijn advies zou dus zijn: investeer in een goede kortegolf-infraroodsauna en hang daar de roodlicht lamp in op.’  

Mijn display zegt 'Sub1'. Doet mijn paneel het niet?

Gelukkig is er niets aan de hand.

Dat er Sub1 op het display staat, is omdat je op de metalen knop hebt gedrukt.

Met de metalen knop kun je een tweede paneel aansluiten.

Druk nogmaals op de metalen knop en je paneel werkt weer als vanouds.

Helpt rood-lichttherapie tegen een winterdepressie?

Het korte antwoord is: ‘ja’.

Het uitgebreide antwoord begint erbij dat winterdepressie, SAD, vaak wordt bestreden met blauw, wit licht en dat dit licht niet in de panelen zit.

Maar mensen die last hebben van het gebrek aan licht in de herfst en de winter kunnen wel degelijk baat hebben bij rood-lichttherapie van Sunsbest.

 
De reden dat dit zo is, is omdat de panelen onvoorstelbaar veel licht op je af sturen.
 

Mensen die tijdens demonstraties kennismaken met het licht, zeggen opvallend vaak dat door het vele licht en de aangename warmte die het afgeeft zij de indruk krijgen op een warm strand te liggen. Dat gevoel is altijd prettig, maar nog extra tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. Een dagelijkse lichtbad kan je er in de lange en donkere herfst- en winterperiode doorheen slepen.

Het strandgevoel is een neveneffect, maar wel een reëel effect, dat veel kan doen voor mensen die in herfst en winter het licht missen. Het kan een belangrijke reden zijn het licht te gebruiken en je dagelijks te laten overladen met warm, gezondmakend licht.

 
Het ik-lig-op-het-strand-effect stapelt op de bewezen gezondheidsbevorderende, helende eigenschappen van het licht.
Het piepje halverwege doet het niet?

Je hoort halverwege je sessie het piepje niet meer en rechtsboven in het display zie je een streep door het belletje. Jammer, want dat piepje halverwege is toch best handig. Gelukkig is er een oplossing.

Druk drie seconden op zowel de plus en de min. Je zult zien dat de streep door het belletje verdwijnt en het piepje weer terug is.

Vanaf nu hoef je niet meer op te letten of het tijd is om te draaien. De timer let op en het geluidssignaal houdt je op de hoogte.

Gaan de LED-lampjes lang mee?

‘Ja’, is de korte versie van het antwoord.

Als je het rode licht iedere dag een uur zou gebruiken, 365 dagen per jaar, dan gaan de LEDs zo’n 137 jaar mee.

Veel mensen gebruiken het licht iedere dag niet een uur, maar zo’n 10 minuten.

Contactformulier

1 + 7 =